Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент изрази днес загриженост от разширяването на мерките и предложените промени в наказателното право в Унгария за пресичане на епидемията от COVID-19.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да прецени дали предложените мерки съответстват на основните ценности на ЕС, се посочва в съобщение на ЕП.

Всички държави в ЕС носят отговорност за спазването и защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи, дори в трудни времена, заявява парламентарната комисия.

След последните събития в Унгария, с опитите на правителството да разшири изпълнителната си власт, за да управлява с укази, докато страната остава в "състояние на опасност", председателят на парламентарната комисия Хуан Лопес изрази загриженост.

Наясно сме, че държавите в ЕС са отговорни за защитните мерки в тези трудни времена, но винаги трябва да осигуряват и защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи, добавя той.

Унгарското правителство внесе вчера законопроект, който, ако бъде приет, ще разреши на изпълнителната власт да управлява с укази.

Въпреки че унгарският парламент не одобри предложението, управляващият съюз между ФИДЕС и Християндемократическата народна партия все още може да прокара законопроекта през парламента следващия вторник със своето мнозинство от две трети, се посочва в съобщението. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 477 0 134 965
Света 5 909 003 8 096 362 081 2 581 951
Заразени* Нови Починали
България 2 477 0 134
Света 5 909 003 8 096 362 081
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer