Едва 3% от природата по света остава екологично непокътната със здрави популации от всичките си първоначално съществуващи животни и необезпокоявани местообитания, показва проучване, съобщи „Гардиън“.

Те се намират в тропическите гори на Амазония и Конго, тундрата, Сибир и Сахара.

Снимка: iStock

Изследователите предлагат репопулация на малък брой важни видове като слонове и вълци, в някои покварени от човека зони. Подобен ход би могъл да възстанови до 20% от екологичната цялост на планетата. Слоновете например разпространяват семена и създават важни насаждения в горите, а вълците могат да контролират популациите на елени и лосове.

Според учени горите, саваната и тундрата на пръв поглед могат да изглеждат непокътнати отгоре, но всъщност в дадените области липсват жизненоважни видове.

Глобална криза на биологичното разнообразие

Светът е в криза на биологичното разнообразие, като много популации от диви животни намаляват заради унищожаването на хабитатите им от земеделие и строителство, пише още в проучването.

„Голяма част от това, което считаме за непокътнато местообитание, са липсващи видове, които биват убивани от бракониери или са изчезнали заради инвазивни видове или болести“, обяснява д-р Андрю Пламптре, водещ автор на изследването.

Снимка: iStock

От десетилетие ООН се грижи за възстановяване на екосистемите, но се фокусира върху разрушени местообитания“, добавя той. 

Изследването използва карти от диапазона на 7000 вида, от които 1500 днес са в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата. Повечето данни са за бозайници, но са включени и някои птици, риби, растения, влечуги и земноводни.

Много от установените непокътнати райони са в територии, управлявани от местни общности. Анализът не включва Антарктида.

Данните са опустошителни

Според проф. Пиер Ибиш от Университета за устойчиво развитие в Еберсвалде, Германия данните от проучването са „опустошителни“.

„Опасявам се, че репопулацията на няколко вида в определени райони няма да е решаващо“, добавя той.

През януари над 50 държави се ангажираха да защитят почти една трета от планетата до 2030 г., за да спрат разрушаването на природния свят.

„Полагането на усилия за опазване на тези непокътнати места е много важно. Тези места са толкова редки и специални и показват какъв е бил светът преди хората да са  започнали да го рушат“, категорични са авторите на изследването.