Светът трябва да има обща цел в борбата с изчезващите растителни и животински видове, смятат експерти. Те отбелязват, че общите усилия трябва да са подобни на тези при поддържането на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий.

Снимка: Getty Images

Учените препоръчват изчезващите видове да бъдат под 20 годишно. По този начин ще се осигури нормалното функциониране на екосистемите и съжителството на хората с останалия жив свят на планетата.

Призивите са подбудени от притеснителните данни, които излизат през последните години. Миналата година доклад на ООН показа, че около 1 млн. видове са застрашени от изчезване, пише Би Би Си.

Биолозите твърдят, че прогресът към опазване на биоразнообразието досега е бил „бавен, ограничен или неефективен“.

Снимка: Getty Images

Учените уточняват, че пандемията от коронавируса е поставила на фокус баланса между природата и хората. Също така те дълго време предупреждават, че ловът, търговията или загубата на хабитат за животните увеличава шансовете от разпространение на нови заболявания.

Също така експертите смятат, че пандемията е предизвикала хаос в поставянето и като цяло организирането на новите цели за опазване на видовете. Според учените 500 вида бозайници, птици, земноводни и водни са на ръба на изчезването заради човешката дейност.

Снимка: Getty Images

Новите дългогодишни предложения са публикувани в научното списание „Сайънс“. Общата цел трябва да важи за всички познати на човечеството видове животни, растения и гъби – както на сушата, така и в океана, уточняват те.

Експертите определят евентуално споразумение като „Полярната звезда за науката“ – посока, в която човечеството да се движи.

Снимка: Getty Images

Заради пандемията международната Конвенция за биоразнообразие беше отложена за 2021 г., както и Срещата на върха на ООН за измененията в климата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!