Едва 3% от природата по света остава екологично непокътната със здрави популации от всичките си първоначално съществуващи животни и необезпокоявани местообитания, показва проучване, съобщи „Гардиън“.

Те се намират в тропическите гори на Амазония и Конго, тундрата, Сибир и Сахара.

Снимка: iStock

Изследователите предлагат репопулация на малък брой важни видове като слонове и вълци, в някои покварени от човека зони. Подобен ход би могъл да възстанови до 20% от екологичната цялост на планетата. Слоновете например разпространяват семена и създават важни насаждения в горите, а вълците могат да контролират популациите на елени и лосове.

Според учени горите, саваната и тундрата на пръв поглед могат да изглеждат непокътнати отгоре, но всъщност в дадените области липсват жизненоважни видове.

Глобална криза на биологичното разнообразие

Светът е в криза на биологичното разнообразие, като много популации от диви животни намаляват заради унищожаването на хабитатите им от земеделие и строителство, пише още в проучването.

„Голяма част от това, което считаме за непокътнато местообитание, са липсващи видове, които биват убивани от бракониери или са изчезнали заради инвазивни видове или болести“, обяснява д-р Андрю Пламптре, водещ автор на изследването.

Снимка: iStock

От десетилетие ООН се грижи за възстановяване на екосистемите, но се фокусира върху разрушени местообитания“, добавя той. 

Изследването използва карти от диапазона на 7000 вида, от които 1500 днес са в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата. Повечето данни са за бозайници, но са включени и някои птици, риби, растения, влечуги и земноводни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!