Джордж Клуни написа статия за вестник "Ню Йорк Таймс", в която се присъединява към нарастващия брой холивудски гласове, призоваващи Джо Байдън да се оттегли от поста си на кандидат за президент на Демократическата партия през 2024 г.

Снимка: EPA

Клуни, който през юни беше съорганизатор на огромна холивудска акция за набиране на средства за Джо Байдън, набрала рекордните 28 млн. долара, привидно е променил мнението си след катастрофалното представяне на Байдън в първия президентски дебат срещу Доналд Тръмп.

"Обичам Джо Байдън. Като сенатор. Като вицепрезидент и като президент. Смятам го за приятел и вярвам в него. Вярвам в неговия характер. Вярвам в неговия морал. През последните четири години той спечели много от битките, с които се сблъска", написа Джордж Клуни.

"Но единствената битка, която не може да спечели, е борбата с времето. Никой от нас не може. Съкрушително е да го кажа, но Джо Байдън, с когото бях преди три седмици на събирането на средства, не беше Джо "Голямата работа" Байдън от 2010 г. Той дори не беше Джо Байдън от 2020 г. Той беше същият човек, на когото всички станахме свидетели по време на дебата", продължава холивудската звезда.

Снимка: EPA

Клуни отбеляза, че демократите са "толкова ужасени от перспективата за втори мандат на Тръмп, че предпочетохме да пренебрегнем всеки предупредителен знак", когато става въпрос за остаряването на Байдън.

 

Носителят на "Оскар" заяви, че интервюто на Джо Байдън след дебата с ABC News и Джордж Стефанопулос "само затвърди" тезата, че той не трябва да бъде кандидатът на демократите.

Снимка: EPA

"Става въпрос за възрастта. Нищо повече. Но също така и нищо, което може да бъде обърнато. Ние няма да спечелим през ноември с този президент. На всичкото отгоре няма да спечелим Камарата на представителите и ще загубим Сената. Това не е само мое мнение. Това е мнението на всеки сенатор, член на Конгреса и губернатор, с които съм разговарял насаме. С всеки един от тях, независимо от това, което казва публично", пише Клуни.

"Джо Байдън е герой, той спаси демокрацията през 2020 г. Имаме нужда да го направи отново през 2024 г.", допълва актьорът.

Джордж Клуни е едно от многото холивудски имена, които вече се изказаха против оставането на Джо Байдън като кандидат на демократите, включително Роб Райнър, Стивън Кинг и Майкъл Мур. Последният заяви в неотдавнашен епизод на подкаста си Rumble, че катастрофалният дебат на Байдън е бил "най-жестоката форма на насилие над възрастни хора", която някога е бил принуден да гледам.

Снимка: EPA

"Тук не става въпрос за това дали той е в състояние да служи още четири години. След това, което видяхме в нощта на дебатите, става въпрос за това дали той трябва да служи още четири дни на най-трудната работа в света. Това е въпросът, който трябва да зададем. Оставете г-н Байдън на мира! Оставете го да си почине. Оставете го да се прибере у дома. Той си е свършил работата. Оставете го да запази достойнството си. Моля. Направете му тази услуга", казва Майкъл Мур за Байдън.

По време на интервюто си за ABC News след дебата Джо Байдън отвърна на критиките си и подчерта, че в момента няма намерение да се отказва от президентската надпревара.