Американският президент и кандидат на демократите за изборите наесен Джо Байдън потвърди, че няма да се откаже от надпреварата за нов мандат.

Думите му идват по повод дискусиите дали би се справил с поста, породени след участието му в телевизионния дебат срещу Доналд Тръмп миналата седмица.

В Белия дом Байдън и първата дама посрещнаха военнослужещи и техните семейства по случай Деня на независимостта – 4 юли.

На спонтанен възглас да продължи битката той отговори със следните думи: „Хвана ме, човече. Нямам намерение да си ходя!"

Байдън беше подкрепен в четвъртък и от губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, сочен сред възможните кандидатури, които биха могли да го сменят в надпреварата в последния момент. Пред привърженици на демократите в щата Мичиган Нюсъм каза, че 81-годишният президент има опита и енергията да спечели втори мандат въпреки съмненията за способността му да води кампания и да управлява ефективно.

„Аз вярвам в този човек. Вярвам в неговия характер. Вярвам, че той е един от президентите, които са променили най-много в нашия колективен живот. Ние сме толкова добри да се фокусираме в грешките и да не оценяваме правилните неща“, каза Нюсъм.

Според неназован източник в частни разговори Байдън е фокусиран върху това как да промени тенденцията след неубедителното си участие в дебата с Тръмп.

По време на подобен разговор на въпрос какво би станало, ако усилията му да промени нещата не проработят, Байдън е отговорил, че разбира колко важна е надпреварата и че той би поставил страната на първо място.

В резултат на представяне на Байдън на дебата с Тръмп някои дарители на кампанията на Байдън задържат или отменят следващите си дарения.

В сряда съоснователят на „Нетфликс“ и един от най-големите дарители на Демократическата партия Рийд Хейстингс призова действащия президент да се оттегли от кампанията.

В четвъртък пък Абигейл Дисни, внучка на Уолт Дисни, каза през Си Ен Би Си, че преустановява даренията си за Демократическата партия, докато Байдън не се оттегли от надпреварата.