Постигнато е споразумение между Великобритания и Европейския съюз за брекзит. Според информация на „Ройтерс” британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са подписали "балансирана сделка".

В „Туитър” Джонсън написа: „Имаме страхотна нова сделка, която връща контрола – сега парламентът трябва да я приеме в събота, така че да продължим с останалите приоритети като здравната система, цената за живот, престъпността и околната среда”.

Юнкер обяви: „Където има воля, има и сделка. Това е балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство. Тя е свидетелство за нашия ангажимент да намираме решения. Препоръчвам на Съвета да я приеме”.

Пред журналисти Юнкер заяви, че е доволен от това, че е постигнато споразумение между двете страни, но е тъжен, че Великобритания ще напусне ЕС. Освен това беше категоричен, че няма нужда от ново отлагане на брекзит. 

Главният преговарящ от ЕС за брекзит Мишел Барние обясни, че е постигната сделка, която ще осигури подреденото оттегляне на Великобритания и ще постави рамката за бъдещите отношения между двете страни. Той добави, че текстовете трябва да предоставят правната сигурност в сфери, които събуждат съмнения, особено за гражданите.

Споразумението предвижда Северна Ирландия да остане в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, да се прилагат всички процедури на ЕС.

На самия остров Ирландия няма да има митнически проверки, които ще се правят в пристанищата. За стоките, транспортирани от останалата част Великобритания за Северна Ирландия, които се предполага да останат там, няма да се прилагат мита на ЕС.

Европейски мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, пренасяни от пътници, преминаващи ирландската граница и за втора категория стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация, а не за последваща преработка, допълва БТА.

В същото време Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия потвърди позицията си от по-рано.

От партията се обявяват против сделката и към момента не биха подкрепили споразумението в британския парламент.

В серия от туийтове шотландският премиер Никола Стърджън изтъкна, че за нейната страна сделката означава да напусне ЕС, единния пазар и митническия съюз „против волята на шотландците”.

„Брекзит показа, че единственият вариант за Шотландия да решава бъдещето си, е да бъде независима. Затова трябва да се проведе референдум за независимост догодина”, допълва още тя.

Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин заяви, че Борис Джонсън е постигнал още по-лоша сделка спрямо тази на бившия премиер Тереза Мей. По думите му най-добрият начин да се приключи сагата около брекзит е чрез нов референдум. Към момента лейбъристите няма да подкрепят сделката. 

Преди срещата на Съвета българският премиер Бойко Борисов подчерта, че е безмислено да се коментира новото споразумение, преди да мине през британския парламент в събота. 

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че новините са обнадеждаващи, но трябва да се изучат и детайлите около сделката. Финландският му колега Анти Рине се надява споразумението да бъде прокарано през британския парламент.

Последната дума по сагата брекзит е на Европарламента. Въпреки това проектът за споразумение предвижда преходен период до края на 2020г. Той обаче ще продължи 1 или дори 2 години допълнително.

В събота ще има извънредно заседание на британския парламент. По думите на депутатите в Лондон - Джонсън може да е постигнал съгласие с Брюксел, но е далеч от сделка с Уестминстър.