Брекзит е във фокуса на заседанието на Европейския съвет днес. Часове преди срещата на евролидерите в Брюксел обаче, все още няма никаква яснота дали днес ще се постигне споразумение или не.

Ако вчера големият проблем беше предпазният механизъм за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, от снощи основната пречка е британското искане за специален статут на Северна Ирландия за ДДС.

Никой не може да каже дали до 16 ч. българско време, когато започва Съветът, е възможно да бъде завършен юридически текст, който да се представи на държавните и правителствени ръководители.

Ако това се случи и те го приемат, в събота в Лондон предстои вот на британския парламент. Ако такъв текст днес няма, не е изключено следващата седмица да има нов Съвет.

Тази вечер би трябвало да се обсъжда и турската военна операция в Североизточна Сирия. Както и дали евролидерите ще предприемат по-сериозни мерки от осъждаща декларация, с която се ограничиха преди дни.

Има и още една гореща тема за днес – разширяването на Съюза с Република Северна Македония и Албания. Необходимо е единодушие, Франция е категорично „Против”.