На прием в Белия дом по случай Националния месец на латиноамериканското културно наследство президентът на САЩ Джо Байдън шеговито попита актрисата Джесика Алба за работа.

Снимка: EPA

Това се случи, след като на 21 юли Байдън обяви, че ще се оттегли от президентската надпревара през 2024 г. след натиск от страна на партийните лидери, загрижени за възрастта му и способността му да изкара още един мандат, пише Ройтерс.

„И между другото, Джесика, благодаря ти за представянето. Виждам, че си актриса, продуцент, адвокат, автор и знаеш как да изграждаш компании. Джесика, ако съм наистина добър, може би ще успееш да ми намериш работа? Боже, обичам те“, пошегува се Джо Байдън.

След тези думи публиката се разсмя и аплодира президента.

Актрисата Джесика Алба откри приема в Белия дом, като разказа за мексиканските си предци и наследство, а след това аплодира Джо Байдън на поста.

Националният месец на латиноамериканското културно наследство

В САЩ се очакват огромни тържества по случай Националния месец на латиноамериканското наследство - ежегодна традиция, която показва вдъхващото страхопочитание разнообразие и култура на латиноамериканците.

 

Месецът, който се отбелязва всяка година от 15 септември до 15 октомври, дава възможност на много хора в САЩ да се запознаят с приноса на испаноговорящите, които са най-бързо растящото расово или етническо малцинство в страната и да го отпразнуват. Групата включва хора, чиито предци произхождат от Испания, Мексико, Карибския басейн и Централна и Южна Америка.

Според последните оценки на преброяването в САЩ има повече от 65 милиона души, които се определят като испаноезични.

15 септември е избран за начална дата, за да съвпадне с годишнината от „El Grito de Dolores“ или „Викът на Долорес“, който е издаден през 1810 г. от град в централно Мексико и с който започва войната за независимост на страната от Испания.

Централноамериканските държави Гватемала, Хондурас, Салвадор, Никарагуа и Коста Рика празнуват своята независимост на 15 септември, а Мексико отбелязва своя национален празник на 16 септември.