Джихадистите от радикалната групировка „Ислямска държава” екзекутираха пети пленник - американския социален работник Питър Кейсиг. Това предаде Би Би Си, като се позовава на видеозапис, разпространен в социални мрежи.

Касиг прие исляма и дори смени името си на Абдул-Рахман Кейсиг. Той служи в американската армия по време на войната в Ирак, започнала през 2003 г., преди да бъде отзован заради здравословното си състояние. След това се преквалифицира в техник на Спешна помощ, като през май 2012 г. заминава за Ливан като доброволец в болница, където се грижи за бежанци от Палестина и Сирия.

Снимка: www.ibtimes.com

26-годишният американец от Индианаполис попадна в плен на радикалната групировка на 1 октомври 2013 г. в Източна Сирия, където трябвало да достаи храна и медицински консумативи на бедстващи заради войната хора.

През октомври семейството му призова „Ислямска държава” да пощади живота му. За него се застъпиха дори екстремистите от Фронта Нусра с аргумента, че е лекувал техни бойци. Джихадистите от ИДИЛ обаче се оказаха непреклонни и го убиха.

Видеозаписът, който е дълъг повече от 15 минути, показва, че Касиг е обезглавен заедно с още „десетки” други мъже - масова екзекуция на сирийски войници.

Докато беше в плен, Кейсиг смени вярата си и от методист стана мюсюлманин.

Белият дом заяви, че американското разузнаване работи, за да потвърди автентичността на видеозаписа, в който организацията „Ислямска държава" пое отговорност за обезглавяването на американския хуманитарен работник. Говорителката на Съвета за национална сигурност при президента на САЩ Бернадет Мийхан заяви, че в случай, че видеозаписът е автентичен, то Белият дом „е ужасен от бруталното убийство на невинен американец". Тя добави, че Белият дом изразява дълбоки съболезнования на семейството и приятелите на Кейсиг.

Семейството на жертвата заяви, че все още чака официално потвърждение за автентичността на записа, но призова медиите да се въздържат да използват видеозаписа с предполагаемата му екзекуция, предаде ДПА.

Семейството разпространи изявление, в което моли медиите да не правят услуга на похитителите и да се въздържат да публикуват или излъчват фотографии или видеокадри,
разпространени от тях.

„Предпочитаме нашият син да бъде споменаван и запомнен с важната работа, която вършеше, и с любовта, която споделяше с приятелите и семейството си, а не с начина, който похитителите му ще използват, за да манипулират американците и да пропагандират каузата си”, се казва в изявлението.

Това е петата екзекуция на пленник от западна държава, извършена от „Ислямска държава” през тази година.

На 19 август групировката разпространи видеозапис с обезглавяването на американския журналисти и фотограф Джеймс Фоли.

На 2 септември по същия брутален начин бе убит репортерът на списание „Тайм” и израелския „Джерусалем Поуст” Стивън Сотлоф.

На 13 септември джихадистите убиха британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс, а на 3 октомври – сънародника му Алан Хенинг.

„Ислямска държава” използва убийствата като съобщения срещу западните сили и настоява за преустановяване на водената от САЩ въздушна операция срещу групировката в Близкия изток.

Освен убийствата на западни пленници, „Ислямска държава” продължава с масовите кръвопролития в Ирак и Сирия, чийто жертви стават стотици военни и цивилни.