Джихадистите от „Ислямска държава” разпространиха тази нощ видеозапис с обезглавяването на британския заложник Алън Хенинг, съобщи американският център за наблюдение на ислямистките сайтове (SITE Intelligence Group).

Видеото е дълго минута и 11 секунди и е със заглавие "Още едно послание към Америка и нейните съюзници". В него Хенинг се представя и заявява, че "заради решението на нашия парламент да атакува "Ислямската държава", аз, като член на британското общество, сега ще платя цената за това решение".

Хенинг беше отвлечен преди 10 месеца в Сирия по време на хуманитарна мисия. Съпругата преди дни се обърна към екстремистите с молба за милост.

Във видеото, чиято автентичност още не е потвърдена, е представен още един американски заложник, Питър Касиг, предаде Франс прес.

Двама американски журналисти - Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, бяха екзекутирани от групировката "Ислямска държава", както и британският хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Групировка, свързана с ИД, обезглавие френския турист Ерве Пиер Гурдел в Алжир.

В плен остава британският журналист Джон Кантли.

Безгранична поквара

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че убийството на британския заложник Алан Хенинг показва варварството на екстремистите от "Ислямската държава", предаде Ройтерс.

„Алън бе отишъл в Сирия, за да помага на хора от всички религии, изпаднали в нужда. Това, че беше взет за заложник, докато искаше да помага на другите, и беше убит, показва, че покварата на тези терористи от "Ислямската държава" е безгранична”, заяви Камерън.

Той се закани, че „ще направим всичко, което можем, за да заловим тези убийци и да ги изправим пред правосъдието”.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха убийството и подчертаха, че подобни варварски действия не могат да ги сплашат, а само укрепват решимостта им.

Новият заложник

Записът, разпространен вчера в интернет от групировката "Ислямска държава", показва 26-годишния американец Питър Касиг от Индианаполис, коленичил до маскирания палач, който обезглавява британския заложник Алън Хенинг и казва, че Касиг ще бъде следващият убит.

Говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън потвърди самоличността на пленника. "Към този момент нямаме причина да се съмняваме в автентичността на видеото, разпространено по-рано днес. Ще продължим да изполваме всички инструменти на наше разположение - военни, дипломатически, разузнавателни и правоналагащи, за да се опитаме да върнем Питър у дома при семейството му”, заяви Хейдън, цитирана от АП.

Родителите на американеца разказаха, че той е работел за хуманитарната организация SERA, когато бил отвлечен на 1 октомври 2013 година на път за Дейр аз Зур в Източна Сирия. Приел исляма и името Абдул-Рахман и от бивши заложници те чули, че вярата му носела голяма утеха в пленничеството.

Синът им станал парамедик, след като воювал в Ирак и бил уволнен с почести от армията по медицински причини. Той заминал за Ливан през 2012 година, за да работи като медицински помощник в болниците на границата.

Според военното му досие Касиг се записал в армията през 2004 година, станал рейнджър от пехотата, служил в полк за специални операции, преминал обучение във Форт Бенинг през 2006 година и служил в Ирак от април до юли 2007 година.