Двойната ваксинация срещу COVID-19 и сезонен грип съществено намалява инфекциите и вероятно ще се окаже ефективна стратегия за ограничаване на тежкото протичане на респираторните заболявания през зимата. Това се казва в резултатите от проучване на група американски експерти, публикувано в специализираното издание „Ваксин“.

Изследователи от университета на Северна Флорида установиха, че при хората с поставени ваксини срещу сезонен грип и COVID-19 вероятността от зараза с новия коронавирус е значително по-малка в сравнение с онези, които не са се имунизирали.

Няма значителна разлика при тежестта на симптомите на базата на ваксинационния статус, сочат още данните.

Експертите са анализирали данните от официална американска статистика от 2021 г., за да проучат връзката между двойната ваксинация, развитието на COVID-19 и тежестта на симптомите.

Анализиран е здравният статус на 21 387 души на възраст над 18 години в САЩ.

Около 22% от участниците в проучването не са били ваксинирани - нито срещу COVID-19, нито срещу сезонен грип.

Приблизително 6% са получили само с противогрипна ваксина, а малко над 29% срещу новия коронавирус.

Любопитен е факта, че цели 42,5% от изследваните американци са получили и двете ваксини.

Според медицински насоки в САЩ ваксинацията срещу COVID-19 може да се прилага едновременно с тази срещу сезонен грип. Клинични изпитвания показват, че няма опасност за пациентите.

Нещо повече - двойната ваксинация е свързана с намаляването на симптоми (като например умора, главоболие, болки в мускулите и ставите) при заразяване.