Починаха двама работници, пострадали при злополуки в двете атомни електроцентрали "Фукушима-1" и "Фукушима-2", предаде Франс прес, като се позова на компанията оператор ТЕПКО.

Единият е служител на строителната фирма подизпълнител "Хазама Андо" паднал вчера сутринта в резервоар за събиране на радиоактивна вода край "Фукушима-1", която от 4 години е извън строя след цунами. Той бил откаран в болница, където починал. ТЕПКО не съобщи името на жертвата. В тази централа вече имаше смъртоносен инцидент през март 2014 г.

Друг работник загина тази сутрин в централата "Фукушима-2", също ръководена от ТЕПКО и също пострадала от цунамито през 2011 г., макар и в по-слаба степен. Мъжът "изгуби съзнание, заклещен в инсталация на 4-я етаж на сграда за обработка на отпадъци. Откаран бе в болница с кръвотечение от главата, след което бе потвърдено, че е починал", заяви говорител, цитиран от АФП.

Между 3000 и 6000 души работят всеки ден в изключително сложна обстановка в авариралата АЕЦ "Фукушима-1" за преодоляване на последиците от бедствието.

През последните месеци ТЕПКО съобщава много рядко за злополуки в централата. Властите често повтарят, че грижите за сигурността трябва да стоят на първо място. В работата обаче участват и хора от фирми подизпълнители; ТЕПКО не може да ги контролира в същата степен, както собствените си екипи.