Новината, че децата у нас ще започнат учебната година присъствено предизвика редица спорове. Притеснени заради COVID пандемията родители настояват за онлайн форма на обучение, неправителствени организации направиха свои предложения за безопасност, а от институциите се опитаха да тушират напрежението, като обявиха, че всички необходими мерки са взети. 

Какъв е примерът на Европа? Потърсихме как ще започне учебната година в други държави и какви мерки са предприети. 

В страните на Балканския полуостров темата за връщането на децата в училище се разглежда по различен начин. В Гърция годината ще започне присъствено. На 7 септември ще бие първият звънец, но заради високия брой случаи на COVID-19 в страната и ученици, и преподаватели задължително трябва да носят маски, които ще им бъдат предоставени безплатно от държавата. Броят на учениците в клас ще бъде ограничен до 17.   

Турция планира да отвори училищата на 21 септември. До тогава властите ще направят проверка на всички учебни заведения дали са подготвени да приемат ученици в условията на пандемия. Тези, които покриват стандартите, ще получат сертификат, удостоверяващ, че изпълняват изискванията. Подготвен е и наръчник за безконтактни игри в междучасията.

В Румъния се подготвят и за двата варианта, като още не е взето окончателно решение. За 100 млн. евро правителството ще купи таблети и електронни устройства за онлайн обучение на около 500 хил. ученици. 50 млн. евро ще бъдат използвани за покупка на средства за санитарна и медицинска защита - за маски и дезинфектанти за училищата.

Съюзът на синдикатите на учителите в Сърбия поиска двуседмично отлагане на новата учебна година, която трябва да започне 1 септември в присъствена форма. Профсъюзът се обоснова с това, че местните власти нямат достатъчно средства за осигуряване на маски и дезинфекционни средства и е необходимо повече време училищата да се подготвят за приема на ученици и учители.

Правителството на Северна Македония взе решение от 15 септември децата да учат онлайн. Последва негативна реакция в обществото и редица протести в цялата страна. Македонците настояват за смесена форма на обучение, като заплашиха да бойкотират старта на учебната година.

Училищата в Албания ще отворят от септември въпреки големия брой заразени с коронавирус и жертви. Учениците ще бъдат разделени на малки групи в класните стаи и обучението ще бъде на две смени – сутрин и следобед.

В една от най-засегнатите европейски държави от коронавируа – Италия се подготвят за рисково начало на новата учебната година в клас. Предвидено е всяко дете да има отделен чин, а тези над 6 г. – задължително да са с маски.

Основната трудност за властите е намирането на достатъчно помещения, за да се спазва дистанция между учениците. Стартът е предвиден за 14 септември, след шест дълги месеца на дистанционно обучение и ваканция. 

Училищата в по-засегнатите райони на Англия също въвеждат задължителното носене на маска (за деца над 12 г.), за другите ще бъде препоръчително. Подобна мярка влиза в сила и в Шотландия от следващия понеделник. Маските ще бъдат задължителни и в училищните автобуси. Северна Ирландия също се обяви за носенето на маски в училищата, Уелс ще вземе решение след 26 август. 

В 16-е провинции на Германия учебната година ще започне по различно време. В столицата Берлин децата вече са в клас, докато в други части на страната, които са по-засегнати от пандемията, това ще стане през септември.

Белгия отваря всички училища от септември. В Швеция от тази седмица се възобновява обучението за горните класове. Екоактивистката Грета Тунберг обяви, че също се завръща в час, след като една година не ходеше на училище заради кампанията си за борба срещу климатичните промени.