Близо 1 млн. домакинства в Англия и Уелс изпитват проблеми с в плащането на наема си, като някои от тях най-вероятно вече са пропуснали вноските си. Това установява проучване на организация на наемодатели на Острова, цитирано от „Гардиън”. Националната асоциация на наемодателите на жилища предупреждава за „дългова криза с наемите“ и призова за действия на правителството, които да помогнат на затруднените наематели.

Според проучването 7% от наемателите са натрупали просрочени задължения в резултат на пандемията от COVID-19, като това се равнява на 840 000 домакинства. Средния размер на просрочените задължения е между 250 и 500 паунда, но някои наематели съобщават, че дължат на хазяите си повече от 1000 паунда.

Младите хора на възраст между 18 и 24 години са два пъти по-склонни да изостанат с плащанията, а 17% от самоосигуряващите се лица са заявили, че са натрупали дългове към наемодателя си. Тези групи са силно засегнати от икономическите последици от COVID кризата – става дума за заети в сектора на услугите, такива с малък трудов и житейски опит: все фактори, които утежняват ситуацията при затваряне на икономиката като това, на което сме свидетели и в момента.

За да помогнат на наемателите си, някои наемодатели се договарят с наемателите си за отлагане на плащанията. „Нашето изследване категорично подчертава дълговата криза, която в момента обхваща пазара на наеми. Преобладаващото мнозинство от наемодателите са направили всичко възможно, за да подкрепят наемателите си, засегнати от кризата с пандемията от COVID-19. Но без допълнителна помощ ще бъде много трудно ", казва Бен Бийдъл, изпълнителният директор на Националната асоциация на наемодателите на жилища.

Правителствените мерки забраняват възможността наемателите да бъдат изгонвани от жилищата си до средата на януари, а наемодателите трябва да им дадат 6-месечно предизвестие, ако смятат да предприемат подобни действия. Но има и изключения, и те са за тези, които са просрочили плащанията на наема си с повече от половин година – развитие, което не е твърде невероятно, при положение, че икономиката може да не се завърне към близко до нормалното си положение преди пролетта.

Освен всичко това, сегашната мярка може може да създаде и допълнителни проблеми за тези, които се възползват от нея. Изпълнителният директор на асоциацията добавя, че „министрите трябва да приемат, че забраната няма да задържи наемателите в домовете им дългосрочно. А точно обратното – това ще доведе до натрупване на по-големи дългове, създавайки по-голям проблем както за наемателите, така и за наемодателите”.

„За да поддържа пазара на наеми, правителството трябва да предостави спешен финансов пакет, за да се изплатят дълговете, натрупани заради пандемията“, категоричен е той.