Най-лошият сценарий за развитието на епидемията във Великобритания е, че до края на февруари ще има близо 700 000 случая седмично, разкри публикация на в. „Таймс“. Това е повече от три пъти над настоящото ниво.

При тези числа се очакват 20 000 приема в болница и 5000 смъртни случая на всеки 7 дни.

Тези изчисления, които британското правителство обсъжда като възможно развитие на ситуацията с новия щам на коронавируса, наложиха въвеждането на драстичните мерки, които отключиха кризата във Великобритания.

До края на седмицата се очаква и недостиг на PCR тестове с близо 50 000 на ден, след като заявките за тестване достигнаха до 700 000 дневно.

Кралските пощи заявиха, че временно спират  всички пощенски услуги до Европа, с изключение на Република Ирландия, поради ограниченията, а „Бритиш еъруейз“ обяви, че ще работи „с намален и динамичен график“ на фона на несигурността.

Мерките в Южна Англия и Лондон се спазват и градът има призрачен вид.

Малко по-късно днес ще станат ясни и детайлите на споразумението между Борис Джонсън и Еманюел Макрон и границата между Кралството и Франция да бъде отворена.

Официално, до Дувър са блокирани 945 камиона. Очаква се утре те да могат да се движат. Тази добра новина дойде малко след като стана ясно, че Швеция е забранила полетите от Дания, където е бил засечен новия щам на вируса.

Междувременно у нас

От полунощ влезе в сила промяната в заповедта на здравните власти за пристигащите от Великобритания в България. С нея се разширява обхватът на хората, които могат да влизат у нас.
Това са:

  • медицински лица, когато целта на пътуването им е свързана с професията им;
  • работници, които участват в доставките на лекарства и медицински изделия;
  • транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници, товари и стоки;
  • официални длъжностни лица и членовете на делегации.

Част от тези изключения не подлежат и на 10-дневна карантина, както и всички транзитно преминаващите през страната ни.

А на Острова, където новият щам беше регистриран, ситуацията остава безпрецедентна.