За мен е очевидно, че когато става дума за политика, най-голямото постижение беше срещата върха в София (срещата за Западните Балкани) и резултатите от нея. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на брифинга след последния Европейски съвет в рамките на българското европредседателство.

„Това беше лична идея на Бойко Борисов. Бях скептичен в началото на нашето сътрудничество, но премиерът Борисов беше толкова оптимистично настроен, енергичен, убеден. И в края на краищата той беше прав”, уточни Туск.

Според него срещата на върха в София има огромно значение за региона на Балканите, дори и това да не е много видимо в Брюксел.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер отново демонстрира лично отношение към българския премиер, когато нарича „Драги, Бойко”.

„Големият успех за българското председателство е фактът, че България промени атмосферата в Западните Балкани. Защото европейската перспектива спечели всеобщото доверие по време на лидерството на Бойко. Голям напредък беше направен и по отношение на политиката за убежище”, коментира Юнкер.

Премиерът Борисов също смята, че добрата оценка идва заради приоритета Западни Балкани.

„Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако с днешния съвет не бяхме постигнали резултатите да дадем перспектива на Македония и Албания. Ако не бяхме проявили цялото търпение и упоритост да постигнем резултати за договора за добросъседство между България и бившата югославска република Македония. Същото направиха нашите колеги и приятели в Гърция и Македония за смяна на името. И това дава перспектива и за НАТО, и за ЕС, а прави Западните Балкани много перспективни.

На последния Европейски съвет основната тема беше „миграция”. Никой вече не вярваше в компромис, но изненадващо той беше постигнат в 5:30 ч. сутринта българско време. Консенсусът обаче изглежда крехък.

С този много труден компромис ще се запомни и краят на българското председателство. Утре България ще предаде ротационното председателство на Австрия.