С постигнат труден компромис на тема „миграция” завърши последният Европейски съвет в рамките на българското европредседателство.

След многочасови преговори евролидерите решиха Брюксел да отпусне допълнителни средства за справяне с проблема.

В пет и половина сутринта българско време дойде новината – компромис има. А и всички изглеждат победители. Италия ще получи солидарна подкрепа. Германия и Франция избегнаха политически провал. Страните от Вишеградската четворка удържаха на натиска за задължително приемане на мигранти.
Италия най-напред заплаши, а после и наложи вето за всички заключения, докато не се удовлетворят всичките ѝ искания по въпроса за миграцията. В крайна сметка беше прието да се създадат затворени центрове за мигранти в страни от ЕС. Допълнително ще се уточнява кои ще са тези страни.

„В края на този Европейски съвет имаме една по-отговорна и по-единна Европа. Италия вече не е сама”, обяви италианският премиер Джузепе Конте.

Българският премиер Бойко Борисов обаче беше донякъде разочарован от срещата.

„Подразни ме това, че сега всички говорят само за Италия, Испания и Гърция, тъй като България си е свършила работата. Вярно е дават ни за пример, но няколко пъти обяснявах да колегите да учат география. Но затова пък с радост всички приеха, че и вторият транш за Турция трябва да бъде отблокиран. Това, на което ние държахме много”, коментира Борисов.

За германския канцлер Ангела Меркел провал на Съвета можеше да е катастрофален.

„След интензивни дискусии по най-трудната тема за Европейския съюз, а именно имиграцията, добър знак е, че успяхме да се споразумеем върху  общ текст”, подчерта Меркел.

Страните от Вишеградската четворка очаквано отказаха да приемат мигранти. Няма да има и финансови санкции за тях. Решено е и да се изградят центрове и извън територията на ЕС.

„Радваме се, че за първи път ще имаме имиграционни центрове извън Европейския съюз. Както знаете, отдавна настояваме да има защитени зони, или така наречените „зони на пристигане” извън Европа”, каза австрийският канцлер Себастиан Курц.

Австрия, която поема ротационното председателство, е поддръжник на твърдата линия за сигурността в Европа.

Днес на среща на страните от еврогрупата Бойко Борисов е заявил желанието страната ни да бъде приета в чакалнята на еврозоната в един ден с приемането в банковия съюз. Той е съгласен със стриктния мониторинг, но настоява за точна дата на приемане.