Европа ще отпусне повече средства за справяне с миграцията - това решиха лидерите на 28-те след продължили над 10 часа преговори в Брюксел.

"Италия вече не е сама след тази среща", каза италианският премиер Джузепе Конте, който първоначално блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха по всички теми от дневния ред заради разногласия по решаването на миграционната криза. Той отбеляза, че Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

Германският канцлер Ангела Меркел уточни, че пристигащите в Европа мигранти няма сами да избират в коя страна да останат. Тя добави, че 28-те искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба „Фронтекс” и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

"Победи европейското сътрудничество", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", добави той.