Повече от 100 жени са убити от началото на годината във Франция - една от европейските страни, най-силно засегнати от домашното насилие. Серия мерки против това явление бяха представени във вторник при откриването на тематична кръгла маса в Париж.

В събота броят на жените, убити тази година от своя спътник в живота, достигна 100. В неделя 90-годишна жена стана 101-ата жертва. Подозира се, че е пребита с бастун от своя 94-годишен съпруг.

През 2018 г. властите са регистрирали 121 убийства на жени, свързани с домашното насилие. В Европа Франция е сред страните с най-голям брой жени, убити от своя партньор, сочи статистиката на Евростат.

Представители на ред сдружения, изявени активисти, полицаи, жендармеристи, магистрати и адвокати - близо 80 души, участваха в проявата, добила известност като "Грьонел" на тема домашното насилие, пише БТА.

Премиерът на страната оповести, че от началото на идната година се създават 250 нови места за спешно настаняване на жени, бягащи от насилие в семействата, и още 750 места за временен престой - мярка, която ще струва 5 милиона евро.

Освен това правителството ще назначи в съдилищата специални прокурори-референти и ще проведе експеримент със съдебни зали за спешни случаи, за да може делата да се приключват за две седмици. Ще се въведе и практика жертвите да подават жалби в болницата.

Феминистките сдружения настояват за "План Маршал", който да включва 2000 нови места за настаняване и да разполага с поне 500 милиона, дори един милиард евро - далеч от кредитите в размер на 79 милиона евро, отпуснати засега за тази борба, сочат данни от съвместно проучване на пет организации.

Те изтъкват също нуждата от по-добро обучение на полицаите и жандармеристите, които приемат жалби от жените, жертви на насилие, за да не бъдат последните отпращани или убеждавани, че от жалби "полза няма".

Заключенията от съвместната работа се очаква да бъдат огласени на 25 ноември по случай Международния ден за премахване на насилието срещу жените.