Насилието в семейната среда отбелязва ръст. Това показва проучване на Фондация „Анимус”

Над 1500 жени и деца са били жертви на насилие миналата година. За сравнение през 2017 г. те са 1300.

Снимка: btvnovinite.bg

От Агенцията за социално подпомагане са получили 1 100 сигнала за насилие над деца в семейна среда. От тях 387 са потвърдени. За 285 деца е предприета мярка настаняване извън семейството. 

Снимка: btvnovinite.bg

Преди близо година убийството на Дарина и дъщеричката ѝ Никол в столичния квартал „Надежда” предизвика протести с искане за законодателни промени. Задържан беше бившият приятел на жената и баща на едногодишното им дете – Викторио Александров. Инцидентът от вчера върна спомените на близките им.

„Поредният психопат, висока доза ревност, висока доза самосъхранение. Хвърлил е детeто така, както би хвърлил торбичка с боклук. Обществото ни е много виновно и е голям длъжник на жертвите на домашно насилие, защото хората предпочитат да се затворят в къщите си, да кажат: „Слава богу, това не е в моето семейство и не ме засяга”, коментира Ваня Министерска, майка на убитата Дарина.

Социален експеримент показа, че жена може да вика 50 минути за помощ, но съседите ѝ да не реагират. Междувременно шумът от барабани обаче ги предизвиква да се задействат за по-малко от 2 минути.

Дата за делото срещу Викторио все още няма. „Казал, че няма да яде няколко дни, заплашил, че ще се самоубие и са решили да го преместят в психиатрията. Разполага с времето си, има си разходките, телефонни обаждания, определено е по-лек режим. Желанието ми нещо да се промени в тази държава, нещо да се направи за жертвите, нещо да се направи против тази пандемия - домашното насилие - това е нещото, което ме крепи”, каза още майката на убитата Дарина.