Докато в България в неделя се водеха спорове за мястото на машинното гласуване в изборния процес, Оман проведе първите изцяло дистанционни онлайн избори. Избирателите гласуваха единствено по електронен път чрез биометрични документи за самоличност. 

Жителите на Оман избираха своите представители за десетия мандат на Консултативния съвет, известен също като Маджлис Ал-Шура. В надпреварата се включиха общо 843 кандидати, сред които 32 жени. Те се състезаваха за 90 свободни места, а право на глас онлайн имаха общо 753 690 оманци.

За първи път в арабския свят се проведоха избори, базирани изцяло на мобилно приложение. Гласоподавателите избираха своите представители чрез Antakhib с активиран AI. За първи път и гласоподаватели, пребиваващи извън Оман, получиха разрешение да участват в изборите дистанционно, като над 13 800 души са се възползвали от възможността да гласуват.

Как става гласуването?

Процесът на онлайн гласуване е максимално улеснен. След инсталиране на приложението на личния си мобилен телефон и регистрация, желаещият да гласува сканира биометричните си данни и позволява чипът на личната карта да бъде прочетен от приложението.

Част от процеса е и заснемането на селфи на гласуващия, с което да удостовери при нужда самоличността си. Целият процес отнема по-малко от една минута, а вотът на избирателите не може да бъде свързан с тяхната самоличност. Това уточнение е важно, заради много съмнения, свързани с възможността властта да проследи как са гласували хората.

Член на медийния екип от Министерството на вътрешните работи г-жа Сумая Албалуши потвърди за bTV, че приложението се характеризира с лесен и прост потребителски интерфейс и високо ниво на сигурност, използвайки най-новото криптиране, което прави гласуването сигурно и прозрачно.

Пилотно, разработката за изцяло онлайн гласуване, е тествана на общинските избори в Оман през 2022 година, когато базираната в Швейцария компания Tech5 в партньорство с британската Uqudo, разработиха системата за проверка на самоличността на избирателите, която става основа и на проведените изцяло дистанционно парламентарни избори в Оман.