До края на май Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаква да бъде готова с оценката дали ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" да се прилага и при подрастващи между 12 и 15 години, съобщиха представители на агенцията. Подобна препоръка вече взеха регулаторите в Съединените щати и Канада.

Представителите на ЕМА добавиха, че все още няма данни щамовете на вируса да преодоляват защитата от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", а за препаратите на векторна основа липсват достатъчно данни. Според тях не се забелязва да има нужда от подсилваща доза ваксина за имунизираните с "Пфайзер" и "Модерна", предаде БТА.

От агенцията добавиха, че от 621 000 ваксинирани с препарата на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") засега в ЕС няма нито един съобщен случай на тромбози. Все още не е установена причината за тромбозите от този препарат, установени в САЩ, както и от ваксината на "АстраЗенека".

ЕМА продължава да събира данни за руската ваксина "Спутник" и скоро ще може да посочи кога може да се очаква заключение. Продължава също оценката на ваксините на "Кюрвак", "Новавакс" и "Синовак", но решението все още е далеч, посочиха представителите на агенцията.