Благоприятната тенденция за повече излекувани от новозаразени с COVID-19 се запазва.  Това показват данните в Единния информационен портал. Новозаразените са 1078, а 3005 човека са преборили заразата.

Продължава и ваксинирането с над 25 000 поставени дози за денонощието. Според здравните власти е време да се организира и имунизирането на децата над 12 години.

Вече ваксинирала себе си срещу COVID-19, Мариана Грънчарова казва, че още в момента, в който е възможно, ще защити от заразата и децата си - както 7-годишния си син, така и 7-меченото си бебе

„Нямам никакви притеснения. Ваксините са минали всички изпитвания. И възрастни хора достатъчно се ваксинираха“, заяви Мариана.

Мариана вярва, че само по този начин ще върне стария си начин на живот. Това обяснява и на сина си.

„Обсъдихме го. Говорихме, че за деца още не е възможно и че като стане, аз бих искала той да се ваксинира, за да си продължим начина на живот. Той е съгласен, макар че малко го е страх, но мечтае да ходим без маски. Да ходим на състезания“, допълни Мариана.

До наличието на ваксина - тревогите дали децата й ще се заразят остават.

По данни на здравното министерство, във възрастовата група под 19 години над 14 300 са преминали през заразата. В болница са се лекували 550 от тях. 9 от случаите са завършили фатално.  

Ваксинирането при малките ще е помогне и за по-безопасен старт на следващата учебна година, обясни главния държавен здравен инспектор.

В момента вървят масово клинични проучвания за възрастта от 6 до 12 години. Вярвам, че до -2-3 месеца децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани и у нас“, каза доц. Ангел Кунчев.

До 2 седмици се очаква становище на  Европейската агенция  по лекарстата за употребата на препарата на „Пфайзер“ при деца над 12 години. 

В момента имунизирането им е разрешено в Канада, а от вчера и в Съединените щати.