Десетки коали бяха намерени мъртви или пострадали заради изсичане на евкалиптови дървета в австралийския щат Виктория.

Вечнозелените дървета, които са основна част от хабитата на животните е бил почти унищожен от булдозери през декември.

Едва няколко дървета са останали непокътнати, пише Би Би Си.

Някои от коалите са загинали заради липса на храна, а другите най-вероятно са били прегазени от машините. Към момента ветеринари се грижат за около 80 от оцелелите животни. Други 25 са били евтаназирани.

След сечта са постъпили стотици сигнали за гладуващи и убити коали, твърди екоорганизацията Friends of the Earth Australia.

От групата Animals Australia заявиха, че са изпратени екипи на мястото, за да спасят колкото е възможно повече от животните.

„Все още събираме информация какво точно се е случило, но изглежда, че има няколко нарушения на закона, включително и в този за насилие срещу животните. Ще изискваме съдействието на властите“, обясниха от организацията.

Към момента се води разследване. Към момента не е установена компанията, която е изсякла гората. От бранша заявиха, че евкалиптовите дървета са били изсечени през ноември и всички мерки за опазване на животните са били спазени.

Инцидентът идва след месеци на суша и горски пожари, които обхванаха Австралия. Милиони животни, сред които коали, пострадаха или загубиха живота си в опустошителните пламъци.