Не всички животни, засегнати от унищожителните пожари в Австралия, могат да бъдат спасени. Понякога е физически невъзможно да пренасяме големите екземпляри до центровете, където да бъдат лекувани, което налага тяхното евтаназиране – това е най-хуманната постъпка, твърдят доброволци, участващи в акциите по предпазването на австралийската фауна.

Снимка: Reuters

Някои експерти дори се съмняват дали част от животните ще могат да се възпроизвеждат в бъдеще, защото са недохранени и немощни. Именно това налага те да бъдат поставени на системи за няколко седмици.

Към момента горските пожари на континента са опустошили над 7,3 млн. хка, основно храсти, гори, национални паркове – дом на уникалната австралийска фауна.

Според неофициална статистика на еколози най-малко половин милиард животни са засегнати, като милиони от тях са загубили живота си. Числата включват птици, влечуги и бозайници, но изключват прилепи, насекоми и жаби. Това означава, че броят най-вероятно е в пъти по-голям, пише Си Ен Ен.

Брад Флийт е един от фотографите, заснели една от най-изразителните снимки от пожарите. На нея се вижда обгоряло тяло на кенгуру върху телена ограда.

„Сцената беше зловеща и сърцераздирателна. Всичко беше спокойно, сухо и горещо. Нямаше огън. Нямаше движение. Кенгуруто изглеждаше замръзнало във времето; сякаш вулкан беше изригнал и след него е минал пожар. Не се чуваха птици и нямаше друг живот на хоризонта. Понякога можеше да помиришеш умрелите животни. Изглеждаше, че смъртта е била мигновена, но реалността е, че не знаеш колко време животното е бягало от огъня, преди да го застигне. Не знаеш колко време се е опитвало да прескочи оградата“, пише той в „Инстаграм“.

Снимка: Reuters

Други животни, чиито травми са несъвместими с живота, биват умъртвявани.

„Сънувам кошмари. Ветеринар съм от 40 години и не мога да свикна с това“, казва Крис Бартън, след поредното евтаназирано кенгуру.

Очаква се обилни дъждове в Австралия да завалят чак през април. Въпреки това надежда за хабитатите и неговите обитателите има. Щом паднат дъждовете евкалиптовите гори, където се хранят и живеят коалите, ще бъдат възстановени.

Освен това пепелта от огъня ще подхрани семената в почвата, а зеленината ще бъде естествено възстановена. Именно затова и доброволците, и еколозите се подготвят за това.

Снимка: Reuters

„Вашингтон пост“ съобщава не за половин, а за цял 1 млрд. засегнати животни. В бройката са включени гъби, земноводни, бактерии и микроорганизми – изключително важни за поддържането на екосистемите.

„Дори и да оцелеят отделни животни, ако техният хабитат изчезне – няма никакво значение за тях. Те ще умрат така или иначе“, твърди Ману Саундърс от университета New England в Армидейл.

Снимка: Reuters

Въпреки това изданието също не крие своите надежди за континента. В материал се посочва, че обичаните и ценени от мнозина коали и кенгура няма да влязат в списъка с изчезналите животни, като се изтъква, че по-необичайните и рядко срещани видове са застрашени.

С малки шансове за възстановяване на популациите е, например, какадуто, което живее на остров Кенгуру и се храни със семена на дървета, които вече са изгорели.

Според информацията между 20% и 30% от насекомите на Австралия са познати на науката. Именно тези животинки изграждат половината от биомасата и са важен източник на храна за много други животни.

Под наблюдение са и вид пчели (Xylocopa aeratа), обявена за изчезнала в щатите Виктория и Южна Австралия. Претенциозното насекомо живее на остров Кенгуру и събира цвят от растението банксия. Заради пожарите голяма част от местата, където се намира банксията са изгорели, а неговото пълно възстановяване отнема цели 30 години.

Снимка: Reuters

Освен това власти и фермери предвиждат най-малко 100 хил. броя добитък да загине, преди да бъде изгасен последния пламък.

Лоши новини съпътстват и летящите лисици – вид прилепи, също населяващи основно Австралия. Само за седмица са загинали около 90 екземпляра. Освен това по-възрастните изоставят малките си, защото не могат да произвеждат мляко заради недохранване.

Снимка: Reuters

Би Би Си пише, че десетки животни  се нуждаят или вече са били осиновени. А това кара доброволци от всички краища на света да помагат с каквото могат. Британското издание разказва за семейство от Сингапур, което плете различни дрешки за малките животинки.

Въпреки симпатиите и доброволците, гасенето на пожари изисква и финансиране. Освен това държавата трябва да се справи и с всяко пострадало застраховано имущество.

Снимка: Voa News - Screenshot

„Войс ъф Америка“ пише, че според Застрахователния съвет на страната очакваните изплащания за щети надхвърлят 700 млн. австралийски долара.

В същото време премиерът Скот Морисън заяви, че правителството отпуска допълнителни 2 млрд. австралийски долара за възстановяване на засегнатите региони, освен десетките милиони, които вече отпусна.