Огромните горски пожари опустошиха цели региони в Австралия, като пламъците отнеха живота на десетки хора, унищожиха имущество за стотици милиони долари и убиха между половин и един милиард животни, много от които – част от уникални екосистеми. Кадрите с ранени коали и кенгура предизвикаха съчувствието на целия свят, но и това драматично събитие беше съпътствано от повсеместно разпространяване на невярна и манипулативна информация, най-вече – в социалните мрежи.

В свой материал Би Би Си обръща внимание на един от елементите, използван най-често за онагледяване на мащабите на кризата – картите. Оказва се, че много от най-популярните такива изображения са силно подвеждащи.

Особено популярна (и даже споделяна от профилите на световни звезди като Риана) е картинка, която прилича на спътниково изображение на Австралия с много добре видими огньове по нея. Всъщност изображението е дело не на сателит, а на… художник. Антъни Херъси искал да покаже как изглеждат насложени данни на НАСА за пожарите от цял месец.

„Мащабът е малко пресилен заради сиянието при рендирането, но в общи линии съответства на информацията от сайта на НАСА. Имайте предвид, че не всички показани райони горят, това е компилация“, подчерта авторът в отговор на критиките на потребители, че е подвел аудиторията.

Също толкова подвеждащи са и географски точните карти, на които обаче са сложени символи, които подвеждат. Масово се споделя карта от поддържания от властите сайт MyFireWatch. Тя, обаче, има два проблема.

Първият е, че данните идват от сателит, който просто засича точките с по-висока температура, като на сайта е посочено, че даже нагрят от слънцето покрив на предприятие може да бъде отчетен като пожар.Вторият проблем е, че на картата има както символи за повишена бдителност, така и за реална опасност, но някои интерпретации правят всичките символи еднакви и така броят на огнищата привидно скача многократно.

Не са съвсем верни и картинките с наложени границите на Австралия (и пожарите в техните рамки) върху други страни и континенти – например, САЩ или Европа. Причината е във формата на нашата планета и начина, по който се променят териториите, когато бъдат наложени върху плоска карта.