Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ продължава да държи курс покрай бреговете на Мароко към Канарските острови в 17-ия ден от плаването си към Антарктида. В сутрешните часове на 12 януари плавателният съд се намира на около 170 морски мили от архипелага.

Канарските острови са съставени от седем основни острова – Тенерифе, Фуертевентура, Гран Канария, Лансароте, Ла Палма, Ла Гомера, Ел Йеро, както и от множество по-малки. Най-големият и най-населеният от тях е Тенерифе. Площта му е 2034 кв. км, а населението – малко под 1 000 000 души, пише БТА.

Макар и не в континенталната част на страната, на Тенерифе се намира най-високият връх в Испания – връх Тейде с височина от 3718 метра.

„Св. св. Кирил и Методий“ плава на югозапад през Атлантическия океан по пътя си към втората междинна спирка от рейса до остров Ливингстън – Мар дел Плата в Аржентина. Очаква се корабът да пристигне в Мар дел Плата в началото на февруари.

Там на борда му ще се качат учени от Българския антарктически институт, начело с председателя им проф. Христо Пимпирев, както и учени от полярната програма на Испания.

Наскоро България и Испания отбелязаха 30-годишнината от сътрудничеството си на Антарктида. Научните бази на двете държави на о-в Ливингстън - „Св. Климент Охридски“ и „Хуан Карлос I“, се намират едва на няколко километра една от друга.

Постепенно българо-испанското съседство се превръща в силна дружба – през годините родните полярници най-често стигат до българската база „на стоп“ с испанския кораб „Есперидес“.

На свой ред тази година, освен за българската антарктическа база, българският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ натовари материална част и за испанските полярни бази „Хуан Карлос I“ и „Габриел де Кастия“ на о-в Дисепшън, с което приятелството между двете програми продължава да укрепва.

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба „Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида.