Първият български военен научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ отплава от Морската гара във Варна към Антарктида на 27 декември. Плаването до базата ни на остров Ливингстън „Св. Климент Охридски“ и обратно ще продължи около четири месеца, пише БТА.

Екипажът на борда е 26 души с командир капитан II ранг Николай Данаилов. Ръководител на 31-а българска експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев.

Ден 1

Да изпратят кораба днес се събраха десетки близки и роднини, много варненци. На палубата свещеници от Варненската и Великопреславската митрополия отслужиха водосвет за успешно плаване и благословиха екипажа и учените да се завърнат успешно от мисията си. На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител на Варна Марио Смърков и офицери.

Приветствие с пожелание за безаварийно плаване бе изпратил президентът Румен Радев. В него е посочено, че днешното събитие е поредното доказателство за затвърждаването авторитета на България на Белия континент. Върховният главнокомандващ на армията посочва, че плаването на „Св.св. Кирил и Методий“ е историческо, ще подпомогне достигането на нови научни върхове и ще издигне престижа на страната ни.

„Това плаване полага началото на нов етап във взаимодействието между науката и българските въоръжени сили в лицето на ВМС, което трябва да продължи да се развива, за да открива пред тях нови хоризонти“, се казва в писмото на президента.

Ръководителят на експедицията проф. Пимпирев разказа, че българските антарктици за пръв път ще изпълнят проект за изследване на океана около базата на Ливингстън. По думите му ще се проследи дали замърсяването е достигнало да най-чистите води на планетата и дали има утаявания в района. Пимпирев уточни, че с помощта на кораба за пръв път изследванията ще бъдат направени в дълбоки води, а не само край брега. Той разказа още, че основната група учени – 28 души, ще се качи на борда в Аржентина в края на януари. Той изрази увереност, че през май корабът отново ще акостира във Варна след една успешна мисия.

На борда днес се качи и лекарят на експедицията – Петко Гинев от Военноморска академия. Той е специалист ортопед, но вече има две мисии в Африка и не се притеснява, че няма да се справи със задачата си да пази здравето на екипажа и учените. Гинев изрази увереност, че ще се справи със задълженията си, с усмивка уточни, че се е заредил с медикаменти срещу морска болест и пожела „приключението“ до остров Ливингстън и обратно да е успешно и всички да се завърнат живи и здрави.

БТА разполага със свой пресклуб на борда на „Св. св. Кирил и Методий“. Той бе представен от генералния директор на Агенцията Кирил Вълчев. БТА ще има свой специален пратеник по време на цялото плаване. Константин Карагьозов ще е единственият български журналист, който ще бъде заедно с българските полярници и екипажа на кораба до остров Ливингстън и обратно, включително при прекосяването на Атлантическия океан в двете посоки.

Ден 2

Българският военен научноизследователски кораб се установи на котва на изхода на Босфора откъм Мраморно море в ранния следобед на 28 декември, за да презареди с гориво по пътя си към българската антарктическа база на о-в Ливингстън.

По думите на командира на „Св. св. Кирил и Методий“, капитан Николай Данаилов, процесът по зареждане върви повече от успешно.

„Баржата, която трябва да даде 560 тона гориво вече е на десния ни борд и започна успешно предаването на гориво“, каза пред БТА той.

Очаква се целият процес да трае около няколко часа, в зависимост от това под какво налягане се подава горивото, което би трябвало да стигне на плавателното средство до Мар дел Плата (Аржентина), където е една от междинните спирки по време на дългия курс към Антарктида. След зареждането военният ни научноизследователски кораб ще изчака разрешение за нощно преминаване през следващия пролив по пътя си – Дарданелите.

Заедно с Босфора, Дарданелите образуват Черноморските проливи. Те разделят Европа от Мала Азия. Протоците предоставят достъп до Средиземно море и Световния океан на голяма част от територията на Русия, Украйна, Грузия и страните от Югоизточна Европа – Румъния и България.