Българин се отправя на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан.
При успех мисията ще постигне 6 рекорда на Гинес. В експедицията ще участва Стефан Иванов, който преди 2 години прекоси Атлантическия океан заедно със сина си.

Снимка: bTV

„Въпреки че ще бъде лято в Антарктида, температурата е около 0 градуса. За щастие, в момента температурите тук са също около 0, така че тренировките се провеждат в градината вкъщи“, каза Стефан Иванов.

Подготовката за новото амбициозно приключение на Стефан включва също ледени душове, както и специални упражнения с ергометър.

Снимка: bTV

„Машината симулира движението на тялото по време на гребане. 50% от усилията идват от краката и затова движението е много ефективно. С него успяваме на придвижим лодката, която тежи над 1 тон във водата, дори когато има насрещен или страничен вятър“, обясни Стефан.   

Снимка: bTV

Този път не със сина си, а с още 5-ма гребци от различни държави, мъжът ще се опита да стигне от Антарктида до остров Южна Джорджия по вода. Разстояние е 1500 км. 

„Шест гребци, които се редуват на смени по трима на всеки час и половина. Така че лодката се движи денонощно. Искаме да минем по стъпките на експедицията Ърнест Шакълтън, който с ветроходна спасителна лодка успява да прекоси този маршрут и да спаси всички 28 члена на експедиция“, разказа каза още Стефан Иванов.

Снимка: bTV

Това е и името на мисията. При успех тя ще постигне 6 рекорда на Гинес.

„Не е имало експедиция, стартираща от Антарктида. Рекордите са свързани с прекосяването на гребна лодка на тези морски ширини. Основният рекорд е свързан с това, че експедицията потегля от Антарктида и прекосява Южния леводит океан. Искам искрено да благодаря на нашите спонсори от „Сайтграунд“, които позволиха моето участие в тази експедиция“, допълни Стефан Иванов. 

Снимка: bTV

Мисията започва в края на януари, а дотогава Стефан ще тренира всеки ден с надежда за успех.

Повече за експедицията до Антарктида Стефан Иванов ще разкаже този четвъртък в „Преди обед“.