Ден 16 на войната в Украйна

Руските сили напредват към Киев. Те са се приближили с 5 км по-близо до Киев през последните 24 часа, заяви висш представител на Пентагона и се преразпределят в близките райони, показват сателитни снимки.

Снимка: bTV

Взривове в още украински градове

Местни медии съобщават за експлозии в Луцк на северозапад, както и в Днипро - вътрешен град, разположен на река Днепър и основна крепост в централната част на Източна Украйна. 

Снимка: bTV

Нови удари в Украйна

Висшият институт по физика и технологии в Харков, където има експериментален ядрен реактор, е бил бомбардиран от руски сили, твърдят украинските власти.

Не се съобщава за пострадали или загинали.

Според кмета на Харков 48 училища са разрушени. Ударена е и психиатрична болница в района. Новите атаки затрудняват евакуацията на жителите.

Украинският президент отхвърли твърденията на Русия, че Украйна разработва химически оръжия.

"Твърди се, че подготвяме химическа атака. Това наистина ме притеснява, защото многократно сме били убедени: ако искате да знаете плановете на Русия, вижте в какво Русия обвинява другите. Какви са тези твърдения за подготовка на химически атаки? Решихте да извършите "дехимизация" на Украйна? Използване на амоняк? Използване на фосфор? Какво друго сте ни подготвили?", заяви Зеленски.

Снимка: bTV

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че Украйна е загубила всякаква комуникация с атомната електроцентрала в Чернобил. Агенцията планира да инспектира украински ядрени обекти.

Червеният кръст предупреди, че запасите от храна и вода в обсадения Мариупол се изчерпват. Хората топят сняг, който е навалял в последните дни, разказа заместник-кмета на Мариупол.

Снимка: bTV

„-8°C е, няма отопление, къщите са разрушени, няма газ, защото е спрян, не може да се пали огън навън заради страха от въздушни удари. В града има храна само за няколко дни. 360 000 жители буквално са взети за заложници. Това е първият път с такава хуманитарна криза в Европа през 21. Век“, заяви Петро Андрущенко.

В Киев местните власти съобщиха, че половината от населението на столицата вече е избягало от войната.