Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, бяха оставени в затвора, реши Уестминстърския магистратски съд.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са обвинени в заговор за извършване на шпионаж.

Те са провеждали наблюдения и проучване на лица и места, които представляват интерес за Москва. Целта на наблюденията е била да се помогне на Русия да осъществи враждебни действия срещу тях, включително потенциално отвличане.

Те присъстваха на заседанието на съда, чрез видео връзка от затворите, в които се намират.
Адвокатката на един от обвинените, която присъстваше лично в залата, поиска документите да бъда засекретени за медиите, за да не се формира определено обществено мнение срещу тях, особено в чужбина.

Петимата българи остават в затворите до първото същинско заседание, което ще се проведе на 13 октомври в Централния криминален съд. Съдията се обоснова с това, че те продължават да представляват заплаха за националната сигурност на Великобритания и има опасност да напуснат страна.

В залата присъства и консулът на България Николай Ванчев, който съобщи, че въпреки че няма искане от страна на обвинените за съдействие, българското посолство в Лондон ще следи внимателно развитието на случая. 

Софийската градска прокуратура също потвърди, че от март води разследване за шпионаж. С постановления на наблюдаващия прокурор е възложено на ДАНС извършване на определени действия по случая. Извършени са мероприятия за установяване на дейността на задържаните във Великобритания лица, както и на други български граждани, намиращи се на територията на България и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност.

В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори, посочват от СГП. 

„Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г. остават в 4 затвора на територията на Кралството. Те ще бъдат обвинени в заговор за събиране на информация, която има за цел да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел вреда за безопасността и интересите на държавата между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.“, заяви по-рано този месец ръководителят на отдела за специална престъпност и борба с тероризма към Кралската прокуратура Ник Прайс.