Българската следа в шпионската афера във Великобритания в полза на Русия е водеща новина в Кралството.

На 26-и септември петимата българи ще бъдат обвинени официално.

Днес британските медии припомнят какво научихме в средата на август за шпионската мрежа на Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова и добавят нови щрихи към новите имена в аферата.

Четвъртият обвиняем в шпионаж в полза на Русия Ваня Габерова е била собственик на салон за красота в Западен Лондон, който започва да работи през 2019 г. От публикациите ѝ в личния ѝ Фейсбук профил става ясно, че е участвала в няколко състезания за удължаване на вежди в Лондон и България, както и в онлайн състезание в Русия.

От финансовите отчети за бизнеса на Ваня Габерова се вижда, че тя е кандидатствала и получила държавна помощ от британското правителство в размер на 20 000 паунда по време на пандемията.

За петия обвинен в шпионаж, чието име стана известно вчера - Иван Стоянов не се знае много. Българи, с които кореспондентът ни в Лондон разговаря, го определят като "дясната ръка" на Бисер Джамбазов. Двамата са били шофьори на линейка в Лондон.

Софийската градска прокуратура също потвърди, че от март води разследване за шпионаж срещу тримата задържани, но не е ясно дали новите две имена са във фокуса на разследването ѝ. Оттам уточниха, че се извършват съвместни действия с Държавна агенция "Национална сигурност".