Тримата българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са в затвора във Великобритания. Това са потвърдили властите в страната пред посланика ни в Лондон Марин Райков, който заяви това специално пред кореспондента на bTV в Лондон Васил Христов. 

От думите на посланик Райков става ясно, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова в момента се намират в три различни затвора в Обединеното кралство и българското посолство разполага със затворническите номера на сънародниците ни.

Излизат и нови факти около дейността на българите. Соченият за „мозък“ на групата, 45-годишният Орлин Русев, е задържан в къща за гости в крайбрежното градче Грейт Ярмът, собственост на 47-годишната Ирина Първанова.

Българската бизнесдама е купила имота за 220 000 паунда през септември 2021 година. Към момента няма данни тя да е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

Позовавайки се на свои източници в София, британското издание „Дейли телеграф“ пише, че другите двама задържани - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, вероятно имат връзки партия „Възраждане“.

От формацията разпространиха позиция, в която заявяват, че „нито един от тримата арестувани в Англия българи не е член на „Възраждане“ и не е участвал в организацията на изборния процес като представител на партията“.