Трима български граждани са заподозрени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия.

Според обществената телевизия Би Би Си сънародниците ни се намират в предварителния арест в Лондон от февруари. Но частният британски телевизионен канал Скай Нюз съобщава, че тримата са били пуснати под гаранция.

Лондонската полиция, към която се обърнахме за коментар, отказва такъв към момента.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова. Те са работили и живели във Великобритания от години.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира пред bTV, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи, каквато е обичайната практика.  

„Научавам практически от Би Би Си. Ние сме проверили в информационните масиви на посолството имената, които фигурират в медиите, на какво съответстват. Действително отговаря на истината информацията, че някои от тези хора са били в наши изборни комисии. Господин Джамбазов е бил председател на СИК през 2021 година в Илинг, а госпожа Катрин Иванова е била член на комисия пак 2021 г. Но и двамата не са излъчени като представители на държавата, а са излъчени от общността“, уточни Райков.

Арестуваните Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се установяват във Великобритания преди около десет години. Двамата  ръководят обществената организация Българска социална платформа, която предоставя услуги на български граждани, включително и езикови курсове. bTV се опита да се свърже с Бисер Джамбазов и с платформата, но телефоните са изключени.

Срещу тримата са повдигнати обвинения в притежание на документи за самоличност, които смятали да използват „неправомерно“, знаейки, че документите са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Русев е имал бизнес контакти в Русия. Той пристигнал във Великобритания през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Катрин Иванова и Бисер Джамбазов се установяват във Великобритания също преди около десет години, ръководели са обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително и езикови курсове.

Двамата са участвали в избирателни комисии тук на предходните български избори.

Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон, но в момента е ясно, че за последно са били пред съдия на 31 юли. По неофициална информация те не са се признали за виновни по обвиненията.

Софийската градска прокуратура съобщи, че също води разследване срещу тримата за престъпление срещу държавата.