През миналата седмица вече има лице, което е придобило качеството на обвиняем, посочи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев за разследването срещу служители на ДАНС, за които има съмнение, че извършват шпионаж в полза на Русия.

„То е обвинено за това, че е извършило шпионска дейност в полза на Руската федерация и това е престъпление по член 104 от Наказателния кодекс. Това е служител на ДАНС. Определението му е мярка за неотклонение парична гаранция, предвид здравословните проблеми, които той има и възрастта, на която е“, отбеляза говорителят на Специализираната прокуратура. Той е събирал информация, която касае държавна тайна, свързана с отбраната и вътрешната сигурност, уточни Валентина Маджарова в предаването „Тази неделя“.  

Води се разследване от Софийската районна прокуратура за закана с убийство по случая с прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев, който получи  заплаха за живота, съобщи административния ръководител на Специализираната прокуратура.

„Нашето становище е, че всъщност заплахата срещу всеки магистрат, независимо дали е следовател, прокурор или съдия, е заплаха срещу основите на държавността. В този ред на мисли, заплахата срещу конкретен магистрат е заплаха срещу правосъдието“, отбеляза и говорителят на Специализираната прокуратура – Христо Кръстев.

Според Валентина Маджарова заплахите, които се получават по адрес на магистрати, са индикация, че се вършат работата и чрез тази работа засягат интереси. Тя припомни, че през 2018 г. е разкрит случай за приготовление към убийството на двама магистрати и прокурори от Специализирана прокуратура.

„Най вероятно заплахата идва във връзка с наблюдавани от колегата досъдебни производства и разследвания, които той е извършвал. Конкретно по кое дело, по което той е работил, е получена тази заплаха - на тези въпроси трябва да отговори разследването, което се води от прокурори в Софийска районна прокуратура“, обясни Маджарова. Тя заяви, че името на държавата, изписано с изрезки от вестници в заплахата, не е Дубай.

По отношение на разследването срещу вицепремиера Асен Василев, ръководителят на Спецпрокуратурата каза, че сигналите са няколко. „Касае се за цената на горивата. Предмет на разследване е корупционна практика, в която са въвлечени множество лица, заемащи висши публични длъжности. Дали Асен Василев има отношение към това, ще покаже разследването. Към момента мисля, че Василев не е разпитан”, каза още Валентина Маджарова.