Прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев е обвинителят, който е получил заплаха за живота си вчера, научи bTV от свои източници.

По-рано днес стана ясно, че е образувано досъдебно производство, след като вчера в кабинета си прокурорът е намерил в шкаф в кабинета си хартиен плик с патрон и бележки с изрезки на думи като „кръв“ и „информиран“.

До ГД "Охрана" са изпратени три доклада само от началото на годината. В тях се посочват данни, че прокурорът е следен.

Кънев е работил по случаи с голям обществен и материален интерес като разследванията срещу братя Бобокови, Миню Стайков и Васил Божков. От 2020 г. той е с охрана.

Година по-рано прокурорът стана обект на проверка, след като стана ясно, че е купувал имоти от фирми, които са свързани с преки конкуренти на Миню Стайков. От държавното обвинение обаче обявиха, че Кънев не е познавал собствениците.

В писмото до магистрата има и патрон - калибър 9 по 19. Няма да е пресилено да се каже че това е най-разпространеният патрон за пистолет. 

„Достъп до този боеприпас, и въобще до всеки вид, си имат армия, полиция, правоохранителни органи, а също и по стрелбища, в спорта“, обясни за bTV инструкторът по стрелба - Красимир Панчев. 

От Министерството на правосъдието призоваха случаят с куршума в плик да не се политизира.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви пред журналисти, че се надява да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели.

Сградата на специализираната прокуратура е под видеонаблюдение. Кабинетите на прокурорите в спецпрокуратурата са в зоната за сигурност, достъп до нея се осъществява чрез служебни карти.

Главна прокуратура ще информира европейските институции за случаите на заплахи към прокурори и техните семейства.