Датските власти решиха този четвъртък да удължат спирането на имунизациите с ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ с още три седмици, докато продължават да оценяват безопасността й, предаде „Асошиейтед прес“.

Решението „бе взето въз основа на предполагаеми странични ефекти", каза на пресконференция Таня Ериксен от Датската агенция по лекарствата.

Дания спря използването на ваксината на "АстраЗенека" като предпазна мярка на 11 март след съобщения, че 60-годишна жена е починала вследствие на кръвни съсиреци в няколко части от тялото й седмица, след като е била имунизирана с ваксината според здравни служители.

Скоро след това бе съобщено за втори смъртен случай в Дания след поставяне на ваксината. Датските здравни власти казаха, че не разполагат с доказателства за връзка между ваксинацията и смъртните случаи.

„Бих искала да подчертая, че не говоря за обикновени кръвни съсиреци. Не става дума за тромби в ръцете, краката и белите дробове“, каза Ериксен.

„Не може със сигурност да се изключи връзка между ваксинацията и много редките случаи на кръвни съсиреци", допълни тя.

Дания няма да използва ваксината на „АстраЗенека“ най-малко до 18 април. 

„В момента смятаме, че основанията ни за вземане на крайно решение относно по-нататъшното използване на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" са твърде несигурни. Бяха проведени много изследвания, но засега нямаме никакви заключения. Затова решихме да удължим спирането на използването ѝ“, каза директорът на Националния съвет по здравеопазване Сьорен Брустрьом.

„Мнозина се чудят дали не сме прекалено предпазливи. Да, можете да го кажете. Ние добавихме допълнителни предпазни принципи“, заяви Брустрьом.

По неговите думи, когато и ако Дания поднови ваксинацията с „АстраЗенека“, на хората ще бъде дадена възможност да откажат имунизацията с препарата и да изчакат други ваксини. Дания използва също препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“, припомня „Асошиейтед прес“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!