Италианските власти са открили 29 млн. дози от ваксината на „АстраЗенека” срещу COVID-19 при инспекция на предприятие в Италия. Фармацевтичната компания казва, че те са предназначени за ЕС или за дарение за по-бедни страни чрез международния механизъм КОВАКС, съобщава “Ла Стампа”.

Според вестника те са произведени в завод на „Халикс” в Нидерландия, който все още не е бил одобрен за производство в ЕС. Препаратите за имунизация е трябвало да бъдат изнесени за Великобритания, но износът е спрян, след като Eвропейската комисия въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини.

През уикенда по искане на ЕК италианските сили за сигурност инспектират предприятие на компанията "Каталент" в Анани, близо до Рим. При проверката откриват дозите от ваксината на "АстраЗенека". Италиански представители тогава казат, че те са били предназначени за Белгия, предава „Ройтерс”.

Снимка: bTV

Заводът в Анани отговаря за пълненето в шишенцата на дозите на "АстраЗенека", произведени в завода на "Халикс". В завода в Анани се пълнят и шишенцата с ваксината, произведена в Белгия от друг подизпълнител на фармацевтичната компания - "Термо Фишер Сайънтифик".

Двата подизпълнителя са упоменати в договора между "АстраЗенека" и ЕС, сключен през август, за доставки на ваксини за Съюза.

Но предприятието "Халикс" все още не е одобрено от ЕС, тъй като фармацивтичната компания не е предоставила достатъчно данни на европейските регулаторни органи и те не могат да бъдат използвани. 

"АстраЗенека" и европейските представители очакват това одобрение да се случи в следващите дни.