Брюксел затяга контрола за износ на ваксини, произведени на територията на европейския съюз за трети страни. Европейската комисия въвежда два нови критерия към механизма за разрешаване – препарати за имунизация ще се изнасят само за страни, които изпращат ваксини към Европа и само за страни, чийто процент на ваксинирано население не надвишава този в Европа.

Никъде не се цитират конкретни имена на държави, но неофициално се коментира, че най-засегната би била Великобритания, а това би могло като бумеранг да се върне обратно към Европа.

Снимка: bTV

Страни, които получават ваксини, произведени в Европа, блокират износа на препарати към Съюза или чрез законодателството си, като САЩ, или чрез договорите им с производителите, като Великобритания. Затова Комисията включва новите критерии за реципрочност и пропорционалност.

"Механизмът за износ на ваксини не е насочен към конкретни страни, трябва да осигурим ваксинацията на собственото ни население. ЕС е една от „горещите точки” на пандемията, като същевременно е най-големият износител на ваксини", казва Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК.

По думите му, от влизането в сила на този механизъм 10 млн. дози са изнесени от Съюза за Великобритания и нула в обратната посока.

Решението на ЕК съвпада с откриването в Италия на 29 млн. дози от ваксината на „АстраЗенека”, спрени благодарение на Европейския механизъм за износ.

Снимка: bTV

Според вестник „Ла Стампа” те са били произведени в Нидерландия и е трябвало да бъдат изнесени за Острова.

Договорът на Великобритания с „АстраЗенека” дава привилегии на собствените ѝ поръчки, спрямо тези на Брюксел, но Обединеното кралство произвежда и изнася съставки за ваксини, от които зависят редица производители в Европа, така че никой не би имал интерес от търговската война за ваксини.

Предложението на Комисията ще бъде обсъдено утре на видеосреща на евролидерите. 

На въпрос в британския парламент дали би предприел ответни мерки срещу Европейския съюз Борис Джонсън заяви.

„Бих посочил деликатно на тези, които обмислят спирания или прекъсвания на каналите за доставка, че компаниите биха могли да вземат предвид тези действия при решенията си за бъдещи инвестиции във въпросните страни“, каза Борис Джонсън.

Часове по-късно Брюксел и Лондон излязоха със съвместно становище, в което обявиха, че търсят компромис в полза на всички страни.

Според източници на Си Ен Ен скандално изказване на британския премиер може да обърка тези усилия.

По време на среща на парламентарната група на торите снощи Джонсън се е похвалил, че успехът му се дължи на капитализма и алчността. Осъзнавайки какво казва, той е помолил присъстващите да забравят този коментар.