Възможно е ваксина за COVID-19 да бъде одобрена още този декември, коментира американският топ специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи.

По думите му това е съвсем реалистичен срок, като първите произведени дози ще бъдат поставяни на медици в началото на 2021 г., пишат световните медии.

„До края на ноември, началото на декември ще знаем дали имаме ефективна и безопасна ваксина“, коментира Фаучи.

Това се случва, след като от английските здравни служби обявиха, че започват подготовка за ваксиниране на работещите на първа линия.

По време на интервю за Би Би Си Фаучи добави, че най-голямото предизвикателство с ваксината ще бъде нейното бързо доставяне до тези, които имат най-голяма нужда от нея.

„Дозите, които ще бъдат налични през декември, определено няма да стигнат за всички. Ще трябва да изчакаме няколко месеца до 2021 г.“, коментира Фаучи.

Според действащи протоколи първи ваксината трябва да получат работещите на първа линия медици, а след тях хора с придружаващи заболявания, които ги поставят под висок риск от смърт, ако се разболеят от COVID-19.

Фаучи уточнява обаче, че масова ваксинация – такава, която да повлияе на разпространението на новия коронавирус, не може да бъде очаквана до средата на следващата година.

Най-вероятният кандидат за ефективна ваксина срещу COVID-19 е препаратът, разработван от университета Оксфорд заедно с компанията „АстраЗенека“. Тяхната ваксина вече е в трети етап от клиничните тестове.

Междувременно преди дни германският здравен министър заяви, че тяхна местна разработка може да бъде налична до началото на 2021 г., като за шест-седем месеца ще има достатъчно произведени дози, за да се ваксинират много хора.