За първи път от 40 години властите във Великобритания отчитат спад в продължителността на живота за мъжете в страната. Причината е коронавирусната пандемия, сочат данни, цитирани от „Гардиън“.

Момче родено между 2018 и 2020 г. има средна продължителност на живота 79 години, което е с 0,2 по-малко от периода 2015-2017 г., сочат данните на британския статистически институт.

Това е първият път, в който се наблюдава такъв спад от създаването на статистиката в началото на 80-те години на миналия век.

За момичета продължителността на живота остава същата. Момиче родено между 2018 и 2020 г. ще живее до към 82,9 години, което е същата стойност като за предишния период.

Статистиците казват, че това не означава непременно, че всяко дете, родено по време на пандемията, ще живее по-малко. Тези цифри са базирани на високата смъртност в момента. Новите данни са при статистическо предположение, че смъртността остане толкова до края на живота на тези хора.

Когато пандемията от коронавируса приключи и станат ясни статистическите данни за смъртността след това е възможно да се отбележи покачване на продължителността на живота и връщане към положителен растеж.