"Човечеството се е превърнало в оръжие за масово унищожение". Такова предупреждение отправи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в началото на срещата на високо равнище за природата в Канада. Правителствата се събират в Монреал, за да договорят цели и план за спиране на тенденцията за изчезване на природата, пише Би Би Си.

"Ние не сме в хармония с природата. Всъщност свирим съвсем друга песен. В продължение на стотици години по целия свят дирижираме какофония на хаоса, свирейки с инструментите на разрушението. Изсичането на горите създава пустини на някога процъфтяващи екосистеми. Време е да сключим мирен договор с природата", добави той.

Биоразнообразието е съвкупността от всички живи същества на планетата и начинът, по който те са свързани в сложна мрежа от живот, на която разчитаме за храна, чист въздух и вода. В Монреал близо 200 държави ще се опитат да постигнат съгласие за това как светът да се насочи към възстановяване на природата до края на десетилетието.

Залогът е голям, тъй като срещата на върха на ООН COP15 се разглежда като шанс да се направи за биоразнообразието това, което Парижкото споразумение, подписано през 2015 г., направи за борбата с изменението на климата.

Двата въпроса са взаимосвързани, като се предупреждава, че ако не се постигне добър резултат по отношение на опазването на природата, борбата с изменението на климата ще бъде много по-трудна.

"Идеята за биоразнообразието може да бъде доста сложна за хората, но в основата си става въпрос за природата", каза д-р Абигейл Ентуистъл от природозащитната организация Fauna and Flora International.

Какво включват основните амбиции на споразумението?

  • Намаляване на риска от изчезване на повече от един милион вида
  • Опазване на 30% от сушата и морето
  • Премахване на държавните субсидии за милиарди долари, които вредят на околната среда
  • Възстановяване на деградиралите екосистеми

Целта „30x30”

Целта, известна като "30х30", е най-значимото предложение, което се разглежда от правителствата за споразумението за опазване на биоразнообразието през това десетилетие. Ръководена от Обединеното кралство, Коста Рика и Франция, тя е подкрепена от над 100 държави, но среща сериозна загриженост от страна на някои представители на коренното население и правозащитници, пише "Гардиън".

Te предупреждават, че целта може да узакони по-нататъшни заграбвания на земя и насилие срещу общности, които са доказали, че най-добре защитават природата.

Кои са подводните камъни?

Няколко въпроса заплашват да провалят преговорите, включително финансирането на плановете и дебатите за това как да се защити природата, без да се рискува създаването на "хартиени паркове" или "гори призраци", които са защитени само на хартия и от които са изключени коренното население и местните общности, допълва Би Би Си.

Обединеното кралство е сред страните, които се стремят да постигнат ключовата цел за опазване на 30% от сушата и морето до 2030 г. Обединеното кралство заяви, че продължава да настоява за амбициозен резултат на преговорите и ще работи с държавите по света, за да върне природата на пътя на възстановяването.

Правителството се сблъска с критики от страна на екологични групи за това, че е пропуснало крайния срок за определяне на правно обвързващи цели за природата, както се изисква от Закона за околната среда, но заяви, че скоро ще ги публикува.