Бившият аналитик на американското разузнаване Челси Манинг (родена като Брадли Манинг) се възстановява в болница, след като e направила опит за самоубийство, съобщиха адвокатите й, цитирани от BBC. 

Полицията потвърди, че е имало "инцидент" с Манинг в център за задържане във Вирджиния, където тя е задържана от миналия май.

Манинг беше задържана за неуважение към съда за отказ да даде показания по разследване в "Уикилийкс". Предстои тя да се яви пред съда в петък.

Анди Степанян, говорител на правния екип на Манинг, заяви, че продължава да отказва да "участва в таен процес на голямо жури, което според нея е силно податливо на злоупотреба".

Манинг беше призната за виновна през 2013 г. по обвинения, включително шпионаж, за изтегляне на тайни военни досиета на "Уикилийкс", но присъдата й бе изменена през 2017 г. от тогавашния американски президент Барак Обама.

Тя отказа да отговори на допълнителни въпроси за "Уикилийкс" от разследващите, тъй като казва, че вече е дала показанията си по време на процеса през 2013 г.

Американското правителство обвинява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в заговор с Манинг за публикуването на множество класифицирани материали през 2010 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!