Паметник на легендарната британска група „Бийтълс” в столицата на Монголия е заплашен от разрушаване заради план за градско преустройство.

Улан Батор – град, доскоро известен със своите широки отворени пространства и зелени площи, днес се превръща в метрополис. Статуя на „Бийтълс” се оказа застрашена от плановете на общината да издигне търговски сгради в центъра на града. 

Бронзовият барелеф „Великолепната четворка” се намира на ключова градска локация, известна като Площада на „Бийтълс”. Паметникът е построен като символ на прехода на страната към демокрация.

Музиката на британската група, както и на състави като АББА и други западни попгрупи, вдъхновяват поколението на т. нар. „Комунистическа рокендрол революция”.

Преди 30 години точно това поколение се бори за монголската демокрация. 

Снимка: btvnovinite.bg

Паметникът е издигнат през 2008 г. с дарения на политици, бизнесмени и артисти. Преди десетилетия именно на това място монголците са се събирали да обсъждат забранената западна музика. 

Това е причината жителите да се противопоставят на строителството, което застрашава градския символ. Местните определиха плановете на предприемачите като „ограбване на земята от олигарси”.

Това място е малко, колкото дланта на ръката – няма потенциал за превръщане в търговски център,  убедени са гражданите. Според тях  екологичните зони се изпаряват заради „няколко алчни предприемачи”. 

Властите защитават градоустройството, като обещават пешеходна зона, свободна от коли, подземен мол и градски градини.

Снимка: btvnovinite.bg

„Управляващите са голяма част от корупцията и само си разменят политически позиции – плащат си не с пари от корупциони сделки, а с парчета от земята”, разяснява Сарул, ръководител на протестите.

„Това е грозна мафия. Аз и семейството ми отраснахме тук и ще защитаваме района си. Това не е просто нашето лично пространство, това е историческа и културна част на града”, убеден е той.

Задръстванията и замърсяванията в Улан Батор са нарастващ проблем за последните 20 години, в които населението се е удвоило. Тези тенденции усложняват инфраструктурата на града и правят промените неизбежни. 

За да защитят паметника, гражданите се събраха на Площада на Бийтълс и изпълниха някои от най-популярните парчета на легендарната група.