Петима души са загинали, а най-малко 40 са ранени при нападението край британския парламент в Лондон вчера, съобщиха местните власти.

Предишните данни бяха за четирима загинали и около 20 ранени.

Жертвите са един полицай, трима цивилни и нападателят, а сред ранените има най-малко 13 деца, както и полицаи. Седмина от пострадалите са в критично състояние.

Загиналият полицай Кийт Палмър
Снимка: Reuters

Властите все още не е съобщено официално името на атентатора.

По думите на командващия звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули каза, че властите мислят, че знаят кой е и работят по версията, че е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм, но не даде повече подробности.

Около 14:40 ч. местно време (16:40 ч. наше време) мъжът премина с джип хюндай с висока скорост по Уестминстърския мост, блъскайки пешеходци по тротоара, след което се вряза в оградата на парламента, излезе от автомобила и при опит да нахлуе в сградата, намушка с нож смъртоносно 48-годишен невъоръжен полицай. Нападателят беше ликвидиран от въоръжени служители на реда.

От българското Министерство на външните работи (МВнР) съобщиха, че до 18:30 ч. вчера няма данни за пострадали българи.

Премиерът Тереза Мей заяви, че обектът на нападението не е избран случайно.

„Терористите решиха да ударят в сърцето на нашата столица, където хора от всякакви националности, религии и култури се събират, за да празнуват ценностите на свободата, демокрацията и свободното слово – каза тя. – Улиците на Уестминстър, където се намира най-старият парламент в света, са пропити с духа на свободата, който отеква до най-отдалечените кътчета на земята. И ценностите, които парламентът представлява – демокрация, свобода, човешки права, законност, будят възхищение и респект у свободните хора по целия свят... Всеки опит да бъдат унищожени тези ценности чрез насилие и терор е обречен на провал“.

Кметът на Лондон Садик Хан обяви в обръщение към жителите на града, че той остава един от най-сигурните в света и увери, че лондончани няма да бъдат сплашени от тероризма.

По улиците на столицата вече са изкарани допълнителни въоръжени и невъоръжени полицаи.

Парламентът ще възобнови работата си още тази сутрин.