Българи в Лондон са били близо до мястото на атаката в Лондон, при която загинаха най-малко четирима души, а 20 са ранени.

Журналистът Мария Спирова е на улицата, на десетина минути пеша от мястото на атентата.

„Самата аз бях на улицата на място, което е сравнително близо до събитията пред парламента. Установих, че нещо не е наред, когато видях в небето хеликоптера, който е пренасял екипите на спешна помощ към мястото на произшествието, където е бил намушкан фатално полицай, охраняващ един от входовете на парламента”, обясни тя пред bTV.

Реакцията на властите е светкавична. Полицията е отцепила голям район около мястото на нападението.

В същото време Гергана Димитрова е в библиотека в другия край на града, където тревогата бързо обзема лондончани.

Снимка: Reuters

„Хората в един момент започнаха да отварят лаптопите, гледаха ужасено в екраните на телефоните си и навсякъде, където се обърнех, се появяваха ужасяващите новини”, разказва тя.

От българското посолство в Лондон потвърдиха, че сред пострадалите няма български граждани.   

„Разбира се, ние сме в непрекъснат контакт с полицейските служби и по възможност със здравните заведения, където са настанени пострадалите”, каза посланикът ни Константин Димитров.

Обстановката в Лондон остава напрегната.

„Паникьосани хора не виждам, виждам хора, които искат да научат какво се е случило и няма да се успокоят, докато не се изясни. Но виждам хора, които няма да се поддадат на страха и да оставят тези инциденти да променят начина им на живот”, категорична беше Мария Спирова.