Броят на загиналите при земетресението в Непал расте със страшни темпове. Докато в събота вечерта се съобщаваше за 1300 жертви, в неделя сутринта те надхвърлиха 2000 души, а през следобедните часове вече бяха над 2430.

Повече от 4700 са ранените след труса с магнитуд 7,9 по Рихтер, обяви в неделя представител на министерството на вътрешните работи, цитиран от „Ройтерс”.

Броят на жертвите от земетресението в Непал може да достигне 4500 - три пъти повече от настоящите данни, прогнозира непалският министър на информацията Минендра Риджал.

По данни на китайските спасители, които се включиха в акциите по издирване на оцелели, жертвите са повече от 2200 души, а още близо 4000 са пострадали.

По думите му в епицентъра на земетресението с магнитуд 7,9 по Рихтер в областта Горка, западно от столицата Катманду има най-много жертви. Риджал каза, че армията продължава спасителната операция с хеликоптери с апаратура за нощно виждане.

Непалски уебсайт цитира полицейски данни, според които ранените са 45 000.

Снимка: EPA

Лавина, отприщена в резултат на силното земетресение в Непал, помете базов лагер на алпинисти под Еверест. Телата на 17 загинали алпинисти бяха извадени под снежната маса. „Още не разполагаме с подробности за случилото се. Засега се съобщава за смъртта на десет чуждестранни алпинисти”, заяви непалският министър на туризма Гианендра Кумар Шреста.

От националното геологично дружество казаха, че след първия трус през следващите осем часа са последвали 65 вторични труса.

Военно-транспортен самолет на индийските Военно-въздушни сили със спасители и хуманитарна помощна борда е изпратен в Непал. На борда на самолета има 50 спасители. Към Непал са излетели още два индийски военно-транспортни самолета с хуманитарна помощ за пострадалото население.

Чуждестранна помощ

Международната общност организира помощ за Непал. Оценката на щетите обаче е изключително трудна, тъй като все още няма достъп до много от засегантите райони. Европейският съюз, Съединените щати и Китай изпращат спасителни екипи.

Индийският премиер Нарендра Моди свика на спешно съвещание представители на вътрешното министерство, агенцията по извънредните ситуации и въоръжените сили. Делхи спря за няколко часа хуманитарните полети за Непал.

Русия изпраща в Непал два самолета със спасители, за да помагат в ликвидирането на последиците от земетресението, съобщи зам.-министърът на извънредните ситуации Владимир Степанов. Първата група експерти, придружаващи спасителите, ще включва лекари и психолози, също и специалисти с необходимото оборудване за изследване на пострадали сгради. После министерството ще изпрати в Непал още два самолета, които се очаква да доставят в региона и мобилна болница.

Франция изпрати в Катманду 11 спасители и лекари, а също така медикаменти и служебни кучета, обучени да търсят хора, затрупани под развалини. Това съобщи днес външният министър Лоран Фабиюс.

В най-близко време Париж ще изпрати в региона и други експерти и товари с оглед нуждите, за които съобщят непалските власти и неправителствените организации в страната, увери той.

По данни на френското външно министерство, в Непал се намират голям брой френски граждани - постоянни заселници, туристи и алпинисти. От момента на първия подземен трус в събота кризисният щаб на ведомството е получил вече над 7000 запитвания от техни роднини и близки. До момента няма данни за жертви сред френските граждани в Непал, се казва в информацията.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал