След мощното земетресение, земята под Непал ще се люлее поне още 3 години. Това прогнозира сеизмологът Димо Солаков пред bTV.

Вчерашните 7,3 по Рихтер не са ново земетресение, а са така нареченият афтършок -   продължение на мощното от 7,9 преди три седмици. Толкова силен последващ трус се случва много рядко. Обикновено продължаващите земетресения са поне с магнитуд по-слаб от основния трус.

„Това са сравнително по-редки случаи, но не, че не се е случвало. Разликата между магнитуд е сравнително малко, но не е изключение”, обяснява Солаков. По думите му това, че е минало време не е съществено, а и 3 седмици не е много време. „Афтършоците на такова земетресение траят с години”, отбеляза той.

Понякога силни последващи земетресение се случват дори година след по-мощен трус, показва опитът на сеизмолозите.

Земетресението в Непал връща години назад комисар Георги Гатев. Той ръководи група огнеборци, които спасяват оцелели от мощното земетресение в древния град Бам, в Иран. Трус, взел хиляди жертви.

„Това което го видях, въпреки че са минали повече от 10 години. Никога няма да го забравя. Картината беше покъртителна. Целият град беше изравнено от руини, навсякъде имаше групи хора, които оплакваха техните хора, мъчиха се с голи ръце да махнат разрушените отломки, за да стигнат до мястото, където предполага, че са техните близки. И като гледаш как с голи ръце го правят – покъртителна е гледката”, спомня си Гатев.

Сеизмолозите успокояват, че земетресенията в Непал не са предвестници или така нареченият форшок на бъдещ, по-мощен трус. Каквито случаи историята помни и то у нас. Преди 111 години, десет минути преди да залюлее 7,8 по Рихтер, предвестник е трус от 7,1. Затова сеизмолозите са много предпазливи и не твърдят, че силни трусове у нас не са възможни.

Хуманитарно предизвикателство

След два дни в неизвестност българинът, който с трите си деца е бил в района на епицентъра на вчерашния трус от 7,3 по Рихтер, е успял да се свърже с близките си и да ги успокои, че са невредими. След земетресението нямаше връзка със семейството.

Снимка: Facebook

Броят на жертвите от труса вече е 83. Ранените са над две хиляди. Властите се опасяват, че броят на загиналите и пострадалите ще расте с пристигането на информация от по-отдалечените райони. Много хора прекараха нощта под открито небе.

„Никой не стои вкъщи, всички са по улиците, витае чувство на страх. Хората спят на палатки”, разказват местни.

Изтерзаните от бедствието непалци са изправени пред нова опасност. Наближава сезонът на мусоните и жителите в планинските райони се страхуват, че след дъждът идват свлачища.

За последното денонощие в Непал са регистрирани над 40 вторични труса с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер. ООН заяви, че е изправена пред „огромното предизвикателство” да достави помощ на бедстващите, много от които живеят в труднодостъпни райони, до които се стига само пеша или с хеликоптер.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал
  • Оцелелият в Непал Александър Димитров: Трусът беше тестът в живота ми

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!