Петролният гигант „Бритиш Петролеум“ отчете 4,4 млрд. долара нетна загуба през първото тримесечие на тази година, след като глобалното търсене рязко спадна на фона на пандемията от COVID-19.

Базираният в Обединеното кралство орган на индустрията предупреди за 30 хил. съкращения на работни места в петролната и газовата промишленост през следващите 18 месеца.

При отчитане на основните числа печалбата на BP е 791 млн. долара през първото тримесечие на годината, което е спад с 2,6 млрд. долара от четвъртото тримесечие на 2019 г.

„Нашата индустрия беше засегната от шокове в търсенето и предлагането в мащаб, който никога досега не сме виждали. Икономическото въздействие на пандемията COVID-19, съчетана с предишни фактори на търсене и предлагане, доведе до изключително предизвикателна пазарна среда“, каза изпълнителният директор Бернар Луни, който заема поста от началото на февруари.

Загубите са концентрирани в значителния спад на стойността на запасите, който възлиза на 3,7 млрд. долара.

Търсенето на петрол в целия свят се понижи на фона на пандемията, която заземи пътнически самолети и спря икономическата активност по целия свят. На 20 април цената на суровия петрол в Западен Тексас за доставки през май падна до отрицателна стойност за първи път в историята поради ограниченията на складовото пространство.

Страните от ОПЕК+ се стремят да стабилизират световния пазар на петрол на фона на безпрецедентния спад на търсенето и последващия спад на цените. На 12 април държавите-членки подписаха споразумение, с което се ангажираха да намалят производството с 10 млн. барела на ден през май-юни.

След това производството ще бъде намалено със 7,7 млн. барела от юли до края на 2020 г. и с 5,8 млн. барела на ден от януари 2021 г. до април 2022 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!